Idrottspsykologisk Mental Träning

– Vad är det?

För att bli en duktig och framgångsrik ryttare krävs massor av träning och hundratals timmar av hårt arbete i sadeln varje år, det är en självklarhet. Konditionen byggs upp, musklerna stärks, koordinationen förbättras och tekniken förfinas. Hästen skos, vaccineras, masseras och ny utrustning införskaffas. Ibland är det dock inte ytterligare en ridlektion eller ett nytt bett som kommer hjälpa dig att ta det där efterlängtade steget framåt som du önskar. Osäkerhet gällande hur nästa steg ska tas och brist på tydlig strategi och målsättning, eller oro över vad andra ska tycka om mig och rädsla för att misslyckas är exempel på mentala hinder som ibland kan vara svåra att komma över på egen hand. Med rätt träning går det att öka sin självmedvetenhet och utveckla och förbättra psykologiska färdigheter. Genom mental träning får du arbeta med dina tankar, känslor och beteenden för att träna upp psykologiska färdigheter som du sedan tar med dig upp i sadeln så att du kan leva ditt häst- och ryttarliv så som du vill leva det. Mental träning kan på så vis bli en värdefull komponent tillsammans med din övriga träning.

Här är några exempel på vad du som ryttare kan få hjälp med hos Ryttarkraften

 • Hantera nervositet och prestationsångest
 • Utveckla nya förhållningssätt till negativa tankar
 • Hitta motivation och ökad ridglädje
 • Hantera motgångar och svackor
 • Ridrädsla
 • Prestationsutveckling
 • Ökat fokus
 • Målsättning och strategi
 • Avslappning och återhämtning

Vem riktar sig Ryttarkraften till?

Ryttarkraften riktar sig till dig som vill utveckla dina inneboende resurser och är intresserad av att jobba från grunden med din egen självkännedom och utveckling som ryttare och hästmänniska. – Oavsett disciplin inom ridsporten eller ambitionsnivå! Mental träning kan vara hjälpsamt både för den som vill förbättra och höja en redan bra prestationsförmåga, men också för den som har ett specifikt problem.

Hur går den mentala träningsprocessen hos Ryttarkraften till?

 • Individuell mental träning hos Ryttarkraften sker huvudsakligen genom Skype-samtal. För dig som bor i Karlstad-området finns även möjlighet till personliga möten.
 • Då du bokar mental träning hos Ryttarkraften inleds kontakten alltid med ett eller ett par kartläggande samtal där vi tittar närmare på din nuvarande situation, vilka önskemål och visioner du har och utifrån detta skissar vi på ett upplägg som är anpassat för just dig. Hur många gånger vi träffas bestäms individuellt med varje kund.
 • Redan det första kartläggande mötet ger dig möjlighet att öka din självkännedom och motivation, vilket är grunden för all förändring! Räkna med att det första kartläggande mötet pågår ca 75 min. Uppföljande möten tar ca 50 min.

Det man tränar på – det blir man bra på!

All träning är en process och precis som att det tar tid och träning att bygga upp en muskel att bli riktigt stark, så behöver din hjärna tid och aktivt arbete för att mental träning ska ge resultat. Mental träning är således ingen ”quick fix”. För att vidmakthålla styrkan i muskeln eller de nya förmågor och strategier du lärt genom mental träning, är det viktigt att fortsätta träna kontinuerligt och systematiskt. Ryttarkraften rekommenderar därför att du har regelbundna möten, åtminstone under en inledande period, tills dess att du har upprättat en tydlig struktur för hur du ska träna mentalt på egen hand. Målet är självfallet att du ska bli självständig och kunna leda din egen utvecklingsprocess!