Idrottspsykologi och Mental Ryttarutveckling

– Vad innebär det?

För att bli en duktig och framgångsrik ryttare krävs massor av träning och hundratals timmar av hårt arbete i sadeln varje år, det är en självklarhet. Konditionen byggs upp, musklerna stärks, koordinationen förbättras och tekniken förfinas. Hästen skos, vaccineras, masseras och ny utrustning införskaffas. Ibland är det dock inte ytterligare en ridlektion eller ett nytt bett som kommer hjälpa dig att ta det där efterlängtade steget framåt som du önskar. Brist på tydlig strategi och målsättning, oro över att misslyckas eller nervositet inför tävling är exempel på mentala hinder som kan ställa till det i ridningen och som ibland kan vara svåra att komma över på egen hand. Med rätt träning går det att öka sin självmedvetenhet och utveckla och förbättra psykologiska färdigheter. Hos idrottspsykologen på Ryttarkraften får du arbeta med dina tankar, känslor och beteenden för att träna upp psykologiska färdigheter som du sedan tar med dig upp i sadeln så att du kan leva ditt häst- och ryttarliv så som du vill leva det. Mental ryttarutveckling kan på så vis bli en värdefull komponent tillsammans med din övriga träning.

Här är några exempel på vad du som ryttare kan få hjälp med hos Ryttarkraften

  • Prestationsutveckling
  • Hantera nervositet och prestationsångest
  • Hitta motivation och ökad ridglädje
  • Hantera motgångar och svackor
  • Ridrädsla
  • Psykisk ohälsa kopplat till prestation och idrott
  • Att gå från junior till senior
  • Ökat fokus
  • Målsättning och strategi
  • Avslappning och återhämtning

Vem riktar sig Ryttarkraften till?

Ryttarkraften riktar sig främst till vuxna ryttare som vill utveckla sina inneboende resurser och är intresserade av att jobba från grunden med sin egen självkännedom och utveckling som ryttare och hästmänniska. Mental ryttarutveckling passar både tävlings- och fritidsryttare och kan vara hjälpsamt både för den som vill förbättra och höja en redan bra prestationsförmåga, men också för den som har ett specifikt problem.

Hur går den mentala träningsprocessen hos Ryttarkraften till?

  • Individuell mental ryttarutveckling hos Ryttarkraften sker antingen på mottagningen i Karlstad eller via videosamtal.
  • Vi börjar med att göra en kartläggning där vi tittar närmare på din nuvarande situation samt vilka önskemål och visioner du har. Utifrån detta skapas ett upplägg som är anpassat för just dig och vi gör en målformulering för vad vi ska arbeta mot. Hur många gånger vi träffas bestäms individuellt med varje kund.
  • Under mötena arbetar vi strukturerat mot de mål som formulerats vid kartläggningen. Mötena innehåller ibland olika övningar eller korta utbildningsinslag där du får lära dig hur olika psykiska och fysiska mekanismer fungerar – kopplat till just det du jobbar med i din mentala ryttarutveckling.
  • Mellan våra möten får du hemövningar att jobba med som kopplas till din ridning på olika sätt.
  • Ryttarkraften jobbar utifrån de evidensbaserade metoderna KBT och ACT som du kan läsa mer om här.

Det man tränar på – det blir man bra på!

All träning är en process och precis som att det tar tid och träning att bygga upp en muskel att bli riktigt stark, så behöver din hjärna tid och aktivt arbete för att mental träning ska ge resultat. Mental träning är således ingen ”quick fix”. För att vidmakthålla styrkan i muskeln eller de nya förmågor och strategier du lärt genom mental träning, är det viktigt att fortsätta träna kontinuerligt och systematiskt. Ryttarkraften rekommenderar därför att du har regelbundna möten, åtminstone under en inledande period, tills dess att du har upprättat en tydlig struktur för hur du ska träna mentalt på egen hand. Målet är självfallet att du ska bli självständig och kunna leda din egen utvecklingsprocess!